Droždí necháme vzejít v teplém oslazeném mléce. Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky, špetku soli a rozpuštěný tuk (pozor, horký nesmí příjít ke kvássku, těsto by nevykynulo), přilijeme vzejité droždí a vypracujeme těsto, které necháme cca hodinu vykynout. Mezi tím si připavíme náplň. Umleté ořechy nebo lískové ořísky nejprv uvaříme ve vodě do změknutí. Vody raději méně a dolévat. Od vaření ořechů nemůžeme odcházet, nutno stále míchat (jinak horzí připálení), a také doplňovat vodu. Po takto upravených ořechách pálení žáhy nehrozí. Náplň není tak "těžká" a "škrábavá v krku",jako když se nejprv svaří voda s cukrem na syrup a následně v něm ořechy. Komu by se zdály příliš vodovaté, může naposled místo vody přilít mléko - ale víc se připaluje. Když se nám zdají dost uvařené (záleží na nás, protože se přece pak ještě pečou v těstě), přidáme moučkový cukr dle chuti, 2 lžíce strouhanky, vanilkový cukr, rum (nemusí být)
Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, z každého dílu vyválíme placku a tu rozkojíme na osm dílků (budoucích rohlíčků), poklademe zchladou náplní, zatočíme a upravíme do tvaru rohlíčků, které vyskládáme na plech na foliii nebo pečicí papír, potřeme rozšlehanými bílky (zbyly nám od žloutků) a dáme péci. Vajíčkem samozřejmě také můžeme, ale - jednak je to zas další vejce :-(, ale hlavně, tam potom ty rohlíčky na povrchu víc a rychleji při pečení tmavnou. Rohlíčky pečeme v toubě vyhřáté na cca 180 až 200 stupňů - záleží jak nám ta naše trouba peče.
Červená
řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která
netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si
ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho...
zobrazit článek